A new 3 bedroom home overlooking native bush through Belmont Regional Park.

Project Type: New Residential Dwelling

Location: Korokoro Road, Korokoro, Lower Hutt

Status: Complete

The brief for this project was for a new 3 bedroom, 2.5 bathroom residential dwelling. Living spaces were required on the upper level to maximise sun and views (to the North and South) as well as accommodating a large deck.

The site is located on a steep slope with the South largely covered in native bush. The Northern part of the site is located at the top of the slope where a relatively flat building platform of approximately 275 square metres was created as part of the sub-division.
A two story gable form is orientated to take advantage of the views to the North, South and West on both levels, with a second single level gable (garage) intersecting at right angles.

The lower level of the dwelling is split-level and accommodates the double car garage, 3 bedrooms, bathroom and ensuite. A ground-level courtyard provides additional outdoor living space to the North-East, with the house providing protection from the prevailing winds.
On the upper level, opening off the kitchen/dining, is a wonderful North-facing deck with views to the bush. The deck is enclosed on two sides whilst having operable vertical louvres to allow for different levels of privacy and protection from the elements. A boxed cantilevered window seat to the North-West is a sunny spot to sit and take in views up the Korokoro Stream. The main living space is tucked behind the kitchen enjoying views of Belmont Regional Park to the West and glimpses of Wellington Harbour to the South.
The upper level has a coved ceiling which is lined in Ecoply Grooved Lining. This provides extra volume and texture to the living spaces. This materiality is carried through to the deck.

Two materials were chosen to clad the dwelling to provide contrast. The main dwelling is clad in vertical profiled metal whilst the ‘pop-outs’ are clad in horizontal cedar weatherboards. The resulting house sits comfortably in the landscape and takes advantage of the wonderful views and sun.

Korokoro House
Completed on
Share
Share

“ Living spaces were required on the upper level to maximise sun and views (to the North and South) as well as accommodating a large deck.”

ENQUIRE
Share
Share
Share
Share
loader...